lördag 10 mars 2018

Heyoka-empatens tokiga visdom

I den här artikeln har jag valt att punkta upp för att inte texten ska kännas så upprepande, orginalartikeln innehåller bara löpande text med radbrytningar. Sen vill jag också poängtera att vissa saker som här beskriver en heyoka kan stämma in på empater som inte helt identifierar sig med allt som det innebär att vara just heyoka-empat. /Koala

Empater har en inneboende förmåga att känna in, läsa av och förstå de energier som allt och alla i universum består av och avger.

Många empater identifierar sig med det som ursprungsamerikaner kallar ”den heliga clownen” eller ”narren” och som på deras språk heter Heyoka. Heyoka-empater använder humor för att få människor att öppna sig, så att dessa människor flyter in i en energi med lite högre vibration så att de blir mer mottagliga för att ta emot visdom och läkande energier.

I tibetansk buddhism skulle en Hekoya hänvisas till som någon som besitter ”tokig visdom” eller Crazy wisdom. Crazy wisdom, en term som myntandes av Chögyam Trungpa, är en ofta mycket kontroversiell väg till självkännedom som många kan se som abnorm eller irrationell.
Trungpa Rinpoche uttryckte sig ofta på lite bisarra sätt genom att använda lekfulla och chockerande taktiker för att få folk att reagera och få dem att ryckas upp ur det som han kände var ett begränsat och alldeles för linjärt tankesätt. Han tyckte att detta var en medlidsam metod som han förklarade såhär: ”När vi talar om medlidande, talar vi ofta om att vara snälla. Men medlidande är inte lika mycket att vara snäll, som det är att vara kreativ för att få en person att vakna upp.”
Det är sagt att den som än följer livets väg som heyoka-empat och anammar dennes tokiga visdom snabbt kommer att bearbeta och bli av med gammal karma.

* De som praktiserar denna tokiga visdom tar inte sig själva för allvarligt och de väljer att ge vika för sina egna naturliga karaktärsdrag. Heyoka-empater väljer ofta inte denna livsväg själva utan genom att vara sig själva och följa sin egen intuition väcker de människor med humor och tokigheter. Det kan vara en tuff väg att gå eftersom att de ofta lever lite i utkanten av samhället och folk ser de lite som bråkmakare och helt enkelt avvikande från den accepterade normen.

* Heyoka-empater, med sin tokiga visdom, beger sig ut i det okända med en stark tilltro till det faktum att vad de än må utstå så är det en del av deras öde och livsväg och ifall något går fel så har de ändå förmågan att ändra sin egen kurs. De ser ingenting som varaktigt och anser att varje steg de tar, rätt eller fel, leder dem mot deras nästa livsläxa.

* De som förkroppsligar denna tokiga visdom kan känna om något gör en person upprörd, ofta innan personen själv inser det, och genom att använda humor kan de sen dra problemet ut ur personen oavsett om personen bett om det eller inte.

* Heyoka-empater använder skämt eller andra knep för att få människors tankesätt att skifta så att de dras ut ur sina begränsande, fixerade tankesätt och dessa människor kan sen med förundran och nyfikenhet anta nya utmaningar och möjligheter och även se på problem och situationer ur nya vinklar och med nya fräscha perspektiv.

* Heyoka-empater pratar ofta inte på ett sätt som anses normalt. De svarar inte direkt på frågor utan talar i gåtor för att få människor att tänka utanför ramarna och istället se nya möjligheter.

* Heyoka-empater har också förmågan att spegla andra människors beteenden, så att personen de speglar ser sig själva klart och tydligt i empaten.

* En hekoya-empat trigger ofta andra människors djupa, oläkta känslor och sår, sånt som de inte är medvetna om eller inte erkänner ens för sig själva ligger där djupt under ytan. När människor umgås med en heyoka-empat blir deras osäkerheter, brister, fel eller svagheter synliga och det är för att de ska få tillfälle och möjlighet att bearbeta dessa och läka själsligt.

* Heyoka-empater kan känna av tunga energier och negativa vibrationer i luften och de kan också väldigt lätt omvandla dem till positiva. Därför är de också kända för att kunna röra runt i grytan, med goda intentioner, för att de ska kunna omvandla energin hos en individ (eller en hel grupp av människor) och ändra stämningen eller atmosfären så att den blir mer positiv.

* En empat kan upptäcka att de är en heyoka-empat genom att observera människor runtomkring sig och lägga märke till att dessa människor ofta känner sig nervösa, upprörda, hotade eller lättirriterade i empatens närvaro.

* Hekoya-empater har förhöjd intuition, vilket ger dem förmågan att läsa och påverka andra människors känslotillstånd, något som ofta får personer att backa eller helt undvika empaten.

En del människor känner sig obekväma med vetskapen om att deras dolda negativa karaktärsdrag eller böjelser kommer upp till ytan när de umgås med en empat. Ofta försöker de omedvetet att skydda och dölja sin sanna karaktär och förstår då inte alls varför de känner sig så illa till mods när en heyoka-empat är i närheten.

Och på andra sidan skalan där vi finner de som är ärliga, genuina och öppna för den läkekraft som heyoka-empaten har att erbjuda kommer känna sig väl till mods, harmoniska, avslappnade och älskade i empaten sällskap. Det är för att de vibrerar på samma våglängd och deras energier resonerar med varandra.

Heyoka-empater är oförutsägbara och okonventionella, och de följer inte samhällets normer eller förväntningar, de följer inte vedertagna regler, upprätthåller inte kulturell betingning och följer inte strömmen. De ses ofta som excentriska och egna eftersom att människor runtomkring dem aldrig riktigt vet vad de kan förvänta sig av en heyoka-empat. De är inte rädda att ställa de frågor som anses tabubelagda och som andra håller sig från att ställa, och deras bekvämlighetszoner befinner sig oftast inom ramarna för det som andra människor känner sig minst bekväma med.

De tycks ofta göra saker lite uppchner eller bakochfram, för att starta en konversation eller för att få folks uppmärksamhet. De kan t.ex. ha sina kläder bakochfram eller så kan de skratta högt när omgivningen tror att de ska (och de själva känner för att egentligen) börja gråta. Heyoka-empater gör ofta medvetet tvärtemot alla andra för att göra andra medvetna om att de följer strömmen utan att ifrågasätta varför.

De tillintetgör linjen mellan mörker och ljus genom att omfamna livets alla upp- och nedgångar. De ser att vi alla är en salig blandning av erfarenheter och personlighetsdrag och att ingen av oss lever ett ”perfekt” liv.

Heyoka-empater är duktiga på att platta till andra människors egon genom att skämta eller belysa situationer där människor ser sig själva som förmer andra eller när någon tar sig själv på alldeles för stort allvar.

Heyoka-empater är påminnelser om att ingen är helt upplyst eftersom upplysning är en resa, inte ett mål. De visar oss att vi alla är både lärare och elev på samma gång och att ingen vet allt – och att så fort någon tror att de gör det så krymper, begränsas eller stängs deras mottaglighet av helt för vidare lärdomar.

Heliga clowner och jokrar existerar och erkänns inom nästan alla andliga praktiker och kulturer. De kanske känns vid med olika namn och termer, men i grund och botten är det någon som besitter stor universiell kunskap och visdom, och som har förmågan att på ett gladlynt sätt väcka andra ur deras rutiner och onda cirklar. Deras livsväg är kaotisk, men en som innehar stor mening och visdom.

Många människor är rädda för den gladlynta men skoningslösa heyoka-empaten, så pass att de antingen försöker maskera sina riktiga känslor och intentioner eller helt undviker att komma nära empaten. Men, heyoka-empater har en inbyggd, naturlig förmåga som tillåter dem att framkalla stora insikter och förse människor med möjligheten att upptäcka djupt liggande, personlig och gammal visdom genom humor och kaos.

Heyoka-empater är andliga lärare vars roll här på jorden är att röra om i grytan och störa status quo för att föra evolutionen framåt mot ett högre syfte som inte alltid är lätt att se eller förstå, vilket gör att det i stundens hetta kan kännas både omvälvande och destruktivt.

Allt som krävs är att människor visar sig både modiga och sårbara när heyoka-empater kommer in i deras liv så att de öppnar upp sig själva för att kunna ta emot deras alternativa, okonventionella läkemetoder. Då kan de ta emot möjligheten att riva upp och släppa taget om beteenden som inte längre lönar sig eller som bara ger negativa resultat, förändra hårt inpräntade tankesätt, ifrågasätta strikta och tysta sociala regler och förväntningar, och att utan rädsla omfamna och se skönheten i det okända och oväntade alltmedan de lär sig att acceptera alla aspekter av sin egen unika, paradoxala personlighet.

Översättare: Camilla Koala Stefansdotter
Orginalförfattare: Alex Myles, Orginalartikel: The crazy wisdom of a heyoka empath

1 kommentar: