fredag 23 februari 2018

Skillnaderna mellan Högkänslig personlighetstyp (HSP, High sensitive personality) och att vara Empat

Lär dig skillnaderna, likheterna och var de överlappar varandra på det empatiska spektrumet.

Artikeln är skriven av en psykiatriker som ofta får frågan ”Vad är skilladerna mellan HSP och att vara Empat?” Jag som översatt artikeln har gjort mitt bästa för att inget ska försvinna i översättningen, länk till orginalartikeln hittar ni längst ner i det här inlägget.

Empater delar alla egenskaper med dem som Dr. Elaine Aron kallar ”Högkänsliga personer”, detta inkluderar:
en låg stimulanströskel, behov av ensamtid, känslighet för ljus, ljud och dofter samt en aversion mot att umgås i stora grupper. Det tar också längre tid för högkänsliga att varva ner efter en jobbig dag eftersom att det tar längre tid för de att gå över från en hög stimulansnivå till att ha det helt tyst. Högkänsliga är introverta, medan empater kan vara både introverta och extroverta (även om de flesta är introverta). Empater delar de högkänsligas kärlek till naturen och lugna miljöer, deras omtanke om och deras vilja att hjälpa andra samt deras rika inre liv.

Men, empater tar de högkänsligas upplevelser lite längre: vi kan känna av subtil energi (kallad shakti eller prana i österländsk medicin) och faktiskt absorbera dem från människor och miljöer omkring oss. Det är något som inte är typiskt för högkänsliga. Den här förmågan tillåter oss att uppleva energierna runtomkring oss, inklusive andra människors känslor och fysiska förnimmelser, på ett extremt djupt plan. På det sättet tar vi på oss andra människors känslor och smärtor – och vi har ofta svårt att särskilja våra egna upplevelser från andra människors. Och, vissa empater har också djupgående spirituella och intuitiva upplevelser – med djur, natur och sina inre guider – något som sällan gäller högkänsliga.

Att vara högkänslig och att vara empat utesluter inte varandra: man kan vara både och, och många högkänsliga är också empater. Om du föreställer dig distinktionen som en skala (det empatiska spektrumet) så har du empater långt till höger, högkänsliga befinner sig lite närmare mitten, människor med stark empati men som inte är varken högkänsliga eller empater befinner sig i mitten, och narcissister, sociopater och psykopater som har ”empatistörningar” befinner sig på motsatt sida jämför med empater – alltså längst till vänster.

The Empathic Spectrum

Narcissists               Loving empathic people           HSPs                  Empaths
___i____________________i____________________i______________i__        

Gåvorna att vara känsliga och empatiska är dyrbara. Vi vill fortsätta öppna våra hjärtan och nå nya höjder av det empatiska spektrumet. Mänskligheten behöver dessa gåvor, nu mer än någonsin.


Orginalartikeln hittar du här: Psychology today
Författare till orginalartikeln: Dr. Judith Orloff.

- Koala -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar